Aventură de vară

După ce v-am înnebunit cu poze, acum vine povestea aventurii de vară. Am fost la mare cu autorulota și am supraviețuit ca să povestim tot.

Context: Fiul cel mare e terorizat de drumuri lungi cu mașina pentru că de obicei îi este rău. Eu sunt terorizată de drumuri lungi cu mașina pentru că fiul cel mic nu are încă destulă răbdare pentru un drum mai lung de 4 ore. Anul acesta ne planificasem să mergem într-o aventură montană cu cortul cu fiul cel mare, dar problemele mele de șold ne-au împiedicat complet și pe ultima sută de metri. Chef de aventură tot aveam, așa că, fără nicio documentare, vorbit cu prieteni sau googălit și probabil puternic influențați de reclamele continue pe care le vedeam pe social media la închirieri de rulote am decis să facem ceva aproape totuși de cort și aventură…deci autorulotă.

Concluzii:

Mersul cu autorulota e semi-groaznic semi-perfect. Este groaznic din cauză că ai senzația că ești într-un tren care scârțâie din toate încheieturile ca un avion care trece prin turbulențe. Știți cum scârțâie fiecare plastic și îmbinare în avion? Așa scârțâia rulota noatră la fiecare centimetru de drum. Autorulota e o casă pe roți ad-litteram, iar casa pe roți nu merge cu viteză prea mare, nu depășește ușor, se zguduie la fiecare groapă, nu ia curbele sexi și dacă nu securizezi orice mașinuță, la o frână te poți trezi cu capul spart. Partea perfectă este că ești 100% independent de orice: cafea, pauză de pișu, spălat pe mâini, mama mi-e foame, parcare curată, hotel de înnoptat (la dus ne-am decis la un moment dat că e vremea de odihnă, am văzut o pădurice mai retrasă de drum, am oprit, ne-am culcat, dimineața când am deschis ușa soarele răsărea de după un deal, iar în apropierea noastră erau doi pui de vulpe care se jucau.).

Staționatul cu rulota în camping în Italia, unde germanii, austriecii și italienii au ridicat camparea la nivel de artă, este mega fain. Campingul nostru a fost ca un mic sătuc unde toată lumea își respecta vecinul, dar îl durea în cot dacă vecinul pleacă în prosop pe bicicletă până la baie. Băile, de o curățenie incredibilă, aveau de la zonă specială pentru copii la zonă de spălat vasele la zonă de spălat hainele. Vă las aici un link, jur că e fix ca în poze.

Legat de camping dus la extrem, oamenii se mută o lună, două, trei în camping. Tu, practic, închiriezi o parcelă pe care faci ce vrei tu. Ce vrei tu poate fi: să îți aduci de acasă lemne cu care să îți construieși un podium pe care să îți pui un fel de umbrelo-copertină unde să stai în sufrageria ta de vară la masă. Accesul la pod să îl faci cu niște alei de lemn, iar la final să scoți din portbagaj ghivece cu flori ca să ai o priveliște frumoasă. Ce vrei tu poate fi și să îți adaugi la rulotă alte trei corturi cu destinații diferite: un cort pentru bucătărie, un cort pentru televizor și relaxare și un cort pentru masă și musafiri. Vecinii noști de vis-a-vis au petrecut o după-amiază și o dimineață întreagă ca să strîngă casa de vară la finalul sejurului.

La plajă, nici nu vă închipuiți cum se merge: marele boss, tatăl, încarcă un cărucior, gen roabă, cu șezlonguri, umbrele, jucării, prosoape, patru schimburi de costume de baie, barcă, surfboard, unicorn gigantic gonflabil, bere rece și merge pe plajă pe la 8, alege locul perfect, descarcă roaba, instalează facilitățile, după care pleacă și revine cu familia peste vreo trei ore. Și nu, când pleacă nu lasă după ei nimic, nici măcar o gaură făcută de ăla mic când s-a jucat cu puța în nisip.

Bun, nouă ne-a plăcut foarte tare satul de vară și toată atmosfera de libertate și distracție, am mai merge cu sigurață. Pruncii au fost foarte încântați, iar noi am rămas uimiți cât de mult spațiu de dormit este într-o rulotă și de cât de puțin spațiu ai nevoie ca să trăiești bine pe perioade scurte. În schimb, am urât țânțarii care veneau la noi ca la un bufet suedez într-o stațiune all inclusive. Nici măcar nu se luptau, erau așa de ghiftuiți de nu mai aveau nici reacții de apărare. Am revenit acasă ciuruiți…

Ce am învățat:

  • nu aș mai merge pe distanțe lungi cu autorulota, ci cu rulota care se atașează la mașina noastră pentru că ar fi mai rapid, dacă vrem să ne deplasăm în afara campingului am pleca ușor cu mașina și nu cu casa, fiul cel mare s-a simțit tot rău, doar un pic mai puțin.
  • nu aș mai închiria o autorulotă în vârf de sezon, fără să știu exact ce model e și fără să o studiez foarte bine înainte.
  • aș povesti cu cineva despre ce furtunuri/cabluri am nevoie ca să mă pot lega la toate alimentările din camping.
  • aș cumpăra un aparat cu lumină pentru prăjit țânțari.
  • aș deschide fiecare dulap cu așteptarea că ceva va pica garantat din el, fie pe mâinile unui copil, fie într-o cană de cafea.

Dacă aveți chef de aventuri de gen, dați un semn și vă mai spun tot ce am învățat. Ciao a tutti!