Ce faci când te amuțește un țânc?

Azi, la școală, îl așteptam pe cel mare în curtea școlii și l-am dusnpe micuț să se dădea pe o hintă. A alergat la mine să mă pupe, eu fiind la un pas de hintă, și s-a întors repede la hintă ca să o găsească ocupată de o fetiță de vreo 10 ani. Sergiu a rămas blocat și a zis că era hinta lui. Fetița i-a răspuns că acum e a ei și să plece că nu îi plac picii.

Copilu s-a întors către mine și m-a întrebat de ce i-a luat fetița hinta. No? Ce să îi zic? I-am zis că poate nu e tocmai bine ce a făcut. Ea a plusat că nu îi plac ăia mici și să se care. I-am zis că acum câțiva ani era și ea la fel. Colega ei m-a pus la punct că dacă vorbesc despre ea și ea o să vorbească despre mine că e dreptul ei să riposteze.

Măi, eu m-am blocat.

Am pățit o fază similară, într-un parc, când niște băieți au spart sticle pe trotuarul pe care se dădeau copiii cu bicicletele și au ținut piept cu brio unei tanti care îi certa și le zicea să curețe.

No? Ce faci în cazurile astea? Cum vorbești cu ei ca să le arăți că nu e ok ce fac fără să devi un adult idiot și fără să le spui că sunt niște copii proști și răi? Că mie asta mi-a venit să îi zic fetei azi.

4 thoughts on “Ce faci când te amuțește un țânc?

   1. Numai un pic? 🙂

    Acum, fără glumă, copiii de azi au prejudecata că străinii sunt în general benigni. Ceea ce vine în contradicție cu atitudinea părinților. Eu, de exemplu, când eram în grupa mare mă duceam singur la grădiniță, mă întorceam singur și descuiam ușa apartamentului, traversam străzi, eram trimis să cumpăr pâine, mă jucam până seara în locuri unde părinții nu puteau să mă vadă. N-aș avea curajul să îl las pe fiul meu să facă aceste lucruri, din varii motive.

    E în regulă să fii asertiv și să ai curaj. Dar curaj avea și gâscanul de la țară care venea să mă ia de pantaloni, iar eu îl luam de aripă și îl aruncam peste gard. După ce îl aruncam venea din nou, până mă plictiseam. Uneori această asertivitate agresivă ascunde tâmpenie pură.

    Like

Comments are closed.