Invenție umană contraindicată

Mașina de spălat vase este una din cele mai proaste invenții ale umanității. Cred că dacă am verifica niște statistici am descoperi că momentul la care mașinile de spălat vase au ajuns la un preț civilizat a coincis cu momentul în care câștigurile cabinetelor de psihoterapie și a sălilor de yoga au început să crească. Micile gospodine lipsite de momentul zilnic de spălare a vaselor ratează șansa de a petrece timp de calitate cu propria mintuță.

Privată temporar de pastile de spălat vase, m-am bucurat de un moment scurt de introspecție. Mintea mi-a sărit către o poză a clasei copilului de la ceva concurs cu obstacole. Mi-am amintit că am văzut în ea un băiețel foarte simpatic, care cică e foarte bun și la matematică. Ce mândrii trebuie să fie părinții lui, m-am gândit. Mândrii de reușitele fiului lor.

Poate că ne uităm mai încrezători către un viitor necunoscut pentru care ar putea fi mai bine echipați, dacă sunt primii la școală. Sau poate dacă ei reușesc să fie primii, atunci de fapt suntem noi, părinții, primii. Bagajul genetic dat de noi plus creșterea dată de noi plus timpul dat de noi plus efortul dat de noi. Probabil în competiția cu tot restul lumii, suntem la faza în care noi nu mai avem prea multe premii de luat, dar acum putem să le luăm prin cei pe care credem că încă ii mai creăm. Și evident că plesnim de fericire când reușesc ceva deosebit.

Locul 7. Poate o să plesnesc în altă zi. Deocamdată a venit să mă ajute să spal vasele. Nu-i rău deloc. Poate e mai bine fără pastile de spălat vase.