Un oraș al geniilor

Am fost la mama la Alba Iulia. În caz, că nu știți,  Alba Iulia e celebră pentru cel puțin trei mari realizări în afară de Marea unire.

Alba-Iulia e tărâmul a trei importante genii care și-au lăsat amprenta asupra orașului:

1. Geniul Mareşalului Vauban( şi planurile arhitectului Visconti) 

“Cetatea denumită de austrieci Alba Carolina în cinstea Împăratului lor, Carol al VI-lea,  a fost ridicată la scurt timp de la instaurarea dominaţiei habsburgilor în Transilvania. Ridicată între anii 1715-1738, cetatea este de fapt cea mai reprezentativă şi importanntă fortificaţie  de tip „Vauban” din România, fiind concomitent şi una dintre cele mai importante de acest fel din Europa. În acelaşi timp,  cetatea Alba Carolina este şi cel mai semnificativ ansamblu baroc din Transilvania. ” sursa descopera.ro

2. Geniul culinar al mamei mele

Șnițelele cu pesmet făcute din carne lăsată la fragezit în lapte de cu seara, a căror rețetă a fost atestată ca datând din perioada 1998-2003, sunt un punct de atracție cunoscut de foarte puțini turiști.

3. Geniul vizionar al celor care au gândit sensurile giratorii

Alba-Iulia mai e numit și orașul celor o sută de hopuri, semafoare și sensuri giratorii. Un mic geniu vizionar a găsit metoda unică de a reduce viteza, fără a scoate niciun polițist pe traseu la vânat amenzi. Într-o incredibilă sincronizare s-a reușit amplasarea unor sisteme conexe de: semafoare pentru trecerea de pietoni aflate la intrarea în sensul giratoriu, urmate de giratoriu, urmate de semafoare pentru trecerea de pietoni aflate la ieșirea din sensul giratoriu. Acest sistem incredibil face posibilă reducerea vitezei participanților la trafic prin simpla uimire pe care o crează șoferilor. Această uimire este dublată de bucuria supraviețuirii cu mașina intactă după trecerile de pietoni supraînălțate, care bucură ochiul oricărui pieton timorat și șochează orice șofer neatent la semnele de prevenire.

Acuma lăsând gluma la o parte, îi așa de fain la Cetate. De abia aștept primăvara să dăm ture cu bicicleta. Veniți careva? Sigur o să găsim vreun sens giratoriu pentru biciclete pe vreo alee.