Treaba asta cu bloagăreala

Hai șezi aici jos lângă mine pe prispă. Ia o țigară. Vrei să îți torn și un aperol cu un suculeț de mere cum m-a învățat pe mine tata? Bunn. Hai acuma să povestim o treabă.

Ce zici de vremea asta? Uite cum o să ne înghețe copacii noaptea asta. Au înmugurit ca proștii și acuma puf, se rade tot. Ce iarnă ciudată am avut. Groaznic de caldă. Nu știu cum poate Trump ăsta să zică că nu există încălzire globală. Ce mă? Unde ai citit că are dreptate? Du-te mă!…...

………

Vedeți voi, dragilor, bloagăreala mie îmi pare a fi ca o poveste din asta pe prispă, în care unul chiar nu are cu cine vorbi sau are, dar nu știe cu cine să o facă, și atunci se apucă să își verse gândurile în scris. Asta nu le face adevăruri absolute și nici nu îl face pe el să creadă că ar fi vreun producător de axiome. E numai o conversație scrisă. Ca și când ați sta cu un vecin pe prispă și v-ați da amândoi cu părerea dacă cârciumăreasa îi curvă sau nu. Sau ca și când limbuții satului vor să fie auziți și în satul vecin. Nu știu dacă ne credem mai deștepți sau scrisul sună de parcă ne credem deștepți, dar sigur știu că nu putem tăcea și ne-am asumat cu un gram de curaj posibilele efecte ale deschiderii gurii.

No, așa că, vă rog eu, dacă citiți ceva cu care nu sunteți deloc de acord, haideți de ziceți, măcar încercați, că rostul e povestea pe prispă și dintr-o conversație faină mai află și bloagărul că poate nu s-a gândit destul de bine.

……………..

Și? Ce zici de încălzirea asta? Reușește nebunu ăla de Elon să ajungă pe Marte până nu ne prăjim cu totul? Da auzi, nu putea să bage toți banii ăia în niște filtre de CO2? Nu era mai bine? Da nuu, lui îi trăbă mașini prin spațiu!