Scurte observații despre anomalii auditive la copii

Încercând să aflu cum funcționează anomaliile auditive la copii am reușit printr-un studiu care se întinde pe 7 ani, folosind trei subiecți de gen masculin, să pot descrie într-un mod cât mai simplu și accesibil publicului cum funcționează anomaliile auditive manifestate la copii mici.

La prima recepționare a unui cuvânt de o tonalitate superioară de genul “Stop” sau unei combinații aleatorii a următoarelor cuvinte “oprește-te, grijă, timp, mers, acasă, nu, lovi, nisip, mâncat, gură, spăla, mâini, strânge” s-a observat o majoră diminuare a transmiterii sunetului dinspre urechea externă înspre cea internă. Urechea internă recepționează în acest caz un mesaj distorsionat transformat de cele mai multe ori într-un mesaj de tipul “ce ciudat, parcă se aude un zgomot”, ca atare copilul își continuă activitatea inițială.

S-a observat că a doua recepționare a acelorași sunete, de obicei, cu o tonalitate mai ridicată și mai gravă, este realizată corect, urechea externă și cea internă funcționând corect pentru transmiterea mesajului mai departe către corpul calos. În acest punct s-a observat blocarea mesajului și reconvertirea lui într-un mesaj de panică de tipul “luptă, fugi sau îngheață” la care reacția creierului este accea de “îngheță”. Manifestarea fizică cauzată de folosirea modului “îngheață” este aceea de a continua activitatea începută inițial, manifestare cauzată de incapacitatea copilului de a ieși din starea în care a înghețat.

De obicei, a treia recepționare a mesajului, reușește, din cauza tonalității agresive, să fie recepționată direct de către centrii decizionali din emisfera stângă care, folosind experiențele trecute ale copilului și logică, analizează pragmatic situația și decid trecerea răspunsului către emisfera dreaptă, care e direct responsabilă de luarea unei decizii corecte. S-a observat că emisfera dreaptă, direct interesată de continuarea activității plăcute copilului, ia în general două tipuri de decizii: primele sunt din sfera închiderii senzorilor auditivi și vizuali pentru a înlătura total factorii disturbatori; cele din urmă sunt din sfera manipulării emoționale a emitentului mesajului recepționat, prin jale, plânsetele, tăvăliri pe jos sau rugăminți fierbinți.

Ca concluzie a studiului s-a observat că anomaliile auditive se agravează cu vârsta, iar în timp se observă asupra emitenților mesajelor, efecte benefice precum întărirea surprinzătoare a doi mușchi localizați profund în trunchiul cerebral, numiți răbdare și calm. În timpul studiului s-a observat o creștere considerabilă a consumului de alcool în rândul emițătorilor, dar nu putem trage nicio concluzie științifică legată de acest fenomen.