O căruța cu colaci trecea prin satul meu

Am luat un proiect care era în budă rău de tot. Până l-am pus pe picioare ne-a luat un timp, dar în momentul în care a început să meargă bine m-am trezit brusc cu timp liber. Până atunci cele câteva ore libere pe săptămână, le ocupam cu un training sau o poveste prin curte, când cineva avea nevoie de un umăr de plâns și apoi de un șut în cur care să îl trimită înapoi la luptă. Să spunem acestui proiect A, iar timpului de care aveam nevoie să fac munca normală pe el să îi zicem costA.

A apărut proiectul B. La început mai greu până ne-am dezmeticit, dar șontâc șontâc și-a dat drumul. Am ajuns cu el într-un punct stabil și după buna tradiție, costul lui de rulare o să se numească costB.

Mai aveam vreo opt ore libere pe săptămână când a apărut C. C nu era un proiect. C era un mega challenge, un fel de tata lor, deci automat și oportunitățile de a învăța erau tata lor. Am făcut eu calcul ăsta: 30h – costA – costB – costC = -2 și am zis că nu e rău, pun eu C pe picioare și mă descurc.

Numai că C costă mai mult și pare imposibil de adus în zona de rulare. Așa că mi-am zis că fur de la A care e cel mai stabil. În concordanță, am furat de la A și am omis o chestie mică care a destabilizat A. Ca să stabilizez A, am furat de la B și când aproape jonglam cu ele a apărut o delegație pe B care mi-a dat peste cap toată echilibristica.

Aceasta fiind povestea, iată concluzia:

  • Costul unui proiect stabil nu se reduce exclusiv la costul de rulare, ci are nevoie continuă de un cost de mentenanță în care să monitorizezi că rularea e tot în parametri.
  • Costul unui proiect stabil în izolare nu e niciodată egal cu costul lui în combinație cu alte proiecte.
  • Nu te încărca niciodată mai mult de 80%, ca să lași loc neprevăzutului și multelor activități interne care ți-ar putea plăcea și ajuta.
  • Dacă e nevoie să fii prezent zilnic la activitățile tuturor echipelor, poți să îți reduci automat ziua de lucru la jumătate.
  • Când trece căruța cu colaci prin sat, gândește-te dacă nu e mai bine să faci mai puține lucruri foarte bine decât mai multe și mai prost. Dacă le faci bine pe alea puține, atunci vin colacii singuri la tine 😉
  • Când te apuci de compensat timpul lipsă cu furat timp de la un proiect fi bine să nu improvizezi ci chiar să analizezi atent ce nu o să afecteze stabilitatea sistemului.

Disclaimer: Nu am luat în calcul deloc overtime-ul după cum ați văzut, pentru că acum eu nu mi-l permit. Cred că overtime-ul e nesănătos, dar îi înțeleg nevoia sau chiar alegerea dacă e pentru termen scurt-mediu. Câteodată vrei atât de mult sa reușești, încât îți asumi efortul extra, dar trebuie să o faci conștient de impactul lui asupra vieții și minții tale.