Despre riscuri calculate

Acum câțiva ani eram eu foarte revoltată cum un coleg a fost la nu_știu_câte traininguri și are și alte nu_știu_câte certificări, în timp ce eu am lucrat nebunește pe proiecte, nu am avut timp  nici să scot capul din găoace și mi-am luat o groază de șuturi. Mă gândeam că poate nu mi-aș fi luat atâtea bobârnace dacă aș fi mers la un training înainte, dar nici că puteam fi mai naivă.

După ce am mai crescut un pic, am aflat că proiectele și bobârnacele alea au fost de fapt, un mod foarte util de educație, care mi-a fost aplicată folosit metoda riscului calculat.

Adică: vezi în echipă un om cu potențial într-o anumită zonă și ți de pare că poate crește binișor. Ai două variante: îl pregătești bine, după aia îl iei de mână și îl duci încet în apă ca apoi să îl lansezi, sau îl pregătești un pic, te asiguri că apa nu e foarte adâncă, îl lansezi la apă și stai prin zonă cu colacul. Varianta a doua a fost aplicată pe mine și deși nu am înțeles de ce, tind să cred, abia acum, că nu a fost rea deloc. Ideea pe care se merge e că cel mai bine înveți din greșelile tale, așa că dacă impactul greșelii tale pe context nu este foarte mare atunci, cineva își poate lua riscul de a te ajuta să înveți la modul accelerat și poate un pic mai dur. Același cineva trebuie să aibă atitudinea fair play de a te ajuta să înveți și de a elimina stresul efectului ‘dramatic’ al unei greșeli, ceea ce americanii numesc “fail safe”. Metoda asta nu merge la toată lumea, așa e, dar in același timp sunt lucruri pe care nu le poți învăța decât pe pielea ta. Adevărul e că poți ieși destul de șifonat psihic dintr-o chestie de genul ăsta, dar marele beneficiu este că înveți cum să îți gestionezi mai bine greșelile și să iei lucrurile mai ușor. Numai bunătăți în metoda asta.

Concluzie: Dacă ți se pare că ești aruncat în ape reci și tu nu știi să înoți, nu ar fi rău să te uiți în jur dacă nu cumva, cineva tocmai ți-a acordat încredere și susținere, orice ar fi. 😉 Sau nu există acel cineva și ai picat fraierul satului, dar tot o să ai beneficiile de care ziceam mai sus. Așa că: capu sus și rupe fâșu!

 

 

 

5 thoughts on “Despre riscuri calculate

  1. N ai vrea sa fii manager la viitoarea noastra firma de social media services, unica pe piata si cu cea mai tare echipa?

    Like

Comments are closed.