Cum să pregătești un copil pentru Electric Castle și pentru proteste

Am observat că de la primele ploi de toamnă, nu mai am nimic  interesant de văzut pe geamul de la bucătărie. Polonicul nostru de părculeț e gol. Gol. Gol. De la zilele de vară când abia arunci un copil în parc fără să fie călcat de vreo cinci mămicuțe strânse în gașcă să supravegheze pruncii, la primul semn de temperaturi sub 10 grade e gol. Atunci, e cel mai fain părculeț din lume și scoatem și noi pruncii la tocit tobogane și nu îi mai târâm până în parcurile mari de pe Someș.

În același timp un fenomen interesant și invers proporțional are loc în locurile de joacă din mall-uri sau în cinematografe sau în centrele de activități. Pruncii atacă brusc orice spațiu închis, spre ușurarea sclavilor personali care nu mai reușeau să îi țină fericiți între cei patru pereți apăsători ai casei.

Și totuși, chiar și feriți bine de aceste friguri groaznice, copiii să răcesc în draci. Părinții se răcesc în draci și apoi colegii de birou ai părinților se răcesc în draci. Nebunie curată!

Treaba e simplă de fapt. Dacă aveți chef de explicații pe lung și larg le găsiți aici: http://www.yalescientific.org/2009/10/mythbusters-the-common-cold-a-misnamed-virus/. Dacă vreți explicația pe scurt ea e așa: frigul nu e direct responsabil pentru răceli, ci indirect, deoarece lumea stă mult mai mult în spații închise și astfel microbii se răspândesc cu o viteză feroce. Într-un spațiu închis suntem ca un bufet suedez pentru viruși. Se uită la noi, rânjesc și ne halesc. În plus de asta nenorociților le place căldura. Nu zic eu, ci Yale. Da? 

Ca să vedeți cam cum arată mâinile și fața unui om răcit, băieții de la Mythbuster v-au pregătit acest micuț filmuleț educativ: http://www.discovery.com/tv-shows/mythbusters/videos/flu-fiction-minimyth/. Nu mă pot gândi cum arată mâinile sau jucăriile pe care le-a atins vreun beb molfăitor.

Așa că: o helancă, un polar, o geacă, papuci groși și vâju afară, căci frigul nu răcește copiii sănătoși și îmbrăcați bine, ci mai degrabă de asta sunt responsabili părinții friguroși și grădinițele și creșele și vecinii răciți și dușmanii care strănută pe noi. Un dac liber își ia cușma și râde gerului în față!

O pen-ultimă recomandare: Unii, mult mai deștepți ca mine, au făcut și un mic îndrumar legat de temperaturi și când să începi să te gândești că poate chiar nu e bine să ieși afară mai mult de 30 de minute căci ai putea degera. Aicișa puteți găsi informația cu pricina: https://www.ok.gov/health2/documents/weatherwatchforchildren2.pdf . Până și americanii, pe care în filme nu i-am văzut făcând vreun pas în afara traseului casă-mașină-mall-mașină-casă, zic că numai după ce temperaturile scad sub -13 grade ar trebui să îți faci griji de ieșit afară.

O ultimă recomandare: Dacă nu scoateți pruncii afară la ploaie și mocirlă îi lăsați practic nepregătiți pentru Electric Castle. Asta nu e parenting responsabil deloc!

O foarte ultimă recomandare: Dacă nu scoateți pruncii afară la frig, groaznic de frig, ninsoare și ploaie îi lăsați practic nepregătiți pentru proteste. Asta nu e parenting responsabil absolut deloc!