Ce nu înțeleg eu cu Moșul ăsta

Din 1 noiembrie, fix!, începem să povestim cu pruncii despre Crăciun și Moș Crăciun. Ieiii, vine Moș Crăciunnnn. Ieiii! Să scriem o scrisoare, să facem o listă, să ne decidem să fim cuminți măcar pe ultima sută de metri. Mda, e musai să te gândești la un lucru pe care vrei să îl faci mai bine și să încerci până atunci. Nu, puișor, Moșul nu îți poate aduce o tabletă. Moșul are mulți copii pe lista lui și cu siguranță toți vreți o tabletă, dar Moșul de unde să aibă atăția bani? Spiridușii nu sunt electricieni și informaticieni să facă o tabletă, de aia Moșul ar trebui să le cumpere. Hai mai bine să punem pe listă ceva ce spiridușii chiar pot face, de exemplu: trenulețe de lemn sau cărți sau lucruri mai simple. Moșul o să vină în 24 noaptea. Nu putem să îl vedem căci e super mega rapid ca să poată ajunge la toți copiii din toată lumea. Da, și la copiii din deșert. Sania o să zboare și nu are nevoie de zăpadă, e magică. Cred că o să îi fie cald, dar se dezbracă un pic și o să îi fie bine. Nuuu, Moșul doarme tot anul după așa oboseală. Se trezește în Decembrie numai, verifică lista cu ce au făcut copilașii și țup pleacă la toți.

Punem această conversație pe repeat zilnic până prin 16 Decembrie când e serbarea la grădiniță. Cânta copiii, dau tot ce e mai bun din ei și la final vine Moșul. Ho ho ho, copii ce cuminți ați fost. Ha? Păi mami, nu ziceai că vine numai pe 24 Decembrie? Mama, dar Gigel de ce a primit și el cadou ca și mine că el m-a mușcat de cinci ori de când a început grădinița. Mama, noi am pus pe lista mea jocul ăsta? Mama, dar de ce Moșul nu e rapid?

Apoi vine 18 Decembrie când e Kids Party și dragele noastre locuri de muncă sărbătoresc cu copiii Crăciunul. Mami, parcă pe Moșul ăsta l-am mai văzut undeva, dar nu seamăna cu cel de la serbare. Mama, de ce vine Moșul și la tine la serviciu și la tata? Mamaaa, la tata Moșul a ieșit dintr-un tanc. Iți dai seamaaaa?

Apoi vine 20 Decembrie și într-o mică plimbare până în centru, ghici pe cine vedem în tramvai? Mamaaa, uite-l pe Moșul! Ceeeeeee? Mama, dar nu ziceai că Moșul vine numai pe 24 Decembrie? Mamaaa, dar de ce merge cu tramvaiul Moșul? Mama, eu cred că am fost cuminte, noi de ce nu ne urcăm în tramvai?

Vine 24 seara, iar prietenii care ne vizitează au găsit la ei sub brad un cadou de la Moșul și pentru pruncul nostru. Mama, de ce la Viorel a ajunsul Moșul înaintea mea?

Vine 25 dimineața. Oauuu, ce de cadouriii. Mammaaaa, uite ce mi-a adus Moșul! Mamaa, uite și voi ați fost cuminți și v-a lăsat și vouă ceva. Mama, dar tu la serviciu nu ai fost cuminte, acolo de ce nu ți-a lăsat nimic?

Vine 27 și altă vizită, iar prietenii au găsit și ei sub brad niște cadouri de la Moșul.

Vine 28 și altă vizită, iar mătușile au găsit și ele sub brad niște cadouri de la Moșul.

Vine 30 și altă vizită, iar bunicii au găsit și ei sub brad niște cadouri de la Moșul.

Mama, dar parcă ziceai că Moșul nu are mulți bani. Mama, dar de ce m-a căutat Moșul la bunici și la mătuși și la prieteni, el nu știe unde stau?

Adică Moșul ăsta pare un bătrânel rapid, dar câteodată încet. Obosit după munca de o noapte întreagă, dar totuși vine la toate serbările cu mult înainte de Crăciun. Bogat, dar nu destul cât să aducă tablete. Cu o memorie foarte bună când vine vorba de cumințenie, dar profund amnezic legat de adrese. Cu sanie, dar și cu tramvai și cu trenuleț. Eu nu mai înțeleg nimic din Moșul ăsta și deja mă afund în explicații de aș putea scrie un roman SF.

Eu propun ca Moșul să vină numai în noaptea de Crăciun și în rest să îl lăsăm în pace să se odihnească, iar cadourile de la familie și prieteni dragi să fie numai semne de afecțiune deschisă într-un sezon frumos, altfel de pe la 5-6 ani niciun copil cu mintea zdravănă nu o să mai creadă în bărbosul ăsta confuz. De fapt, nu ar fi bine să ne decidem noi adulții ce vrem să creadă pruncii ăștia despre Moș?

Altfel spus: Ho Ho Ho, de luni avem un an întreg să punem la cale niște minciuni coerente!

santa-claus-beard-vector_23-2147501157