O simplă zi sângeroasă din viața unui Project Manager

Unul din cele mai nasoale lucruri pe care trebuie să le facă un Project Manager, din punctul meu de vedere, e să se certe cu clientul daca a gasit un defect sau doreste o modificare la cerințele inițiale. Pe lângă asta, mai are frustrări legate de micile lui limitări cum ar fi: că nu poate să oprească timpul în loc și peste noapte echipa să termine proiectul, că nu a descoperit încă clonarea și nu poate termina magic proiectul, că nu poate să meargă într-o ședință să iși pună picioarele pe masă și să spună Îmi dai 10.000 de euro pentru fiecare dată când te-ai răzgândit cum să se comporte un căcat de buton și că nu poate să șteargă toate prostiile pe care le-a făcut în trecut. Om mic, ambiții mari.

Revenind la Project Managerul nostru, adică ăsta care vă scrie, ăsta urăște să se țigănească cu clientul dacă o schimbare care ia câteva ore ar trebui să fie înregistrată ca un defect sau ca modificare de funcționalitate. Adică: dacă am bătut palma că facem o bicicletă simplă Pegas, verde deschis, model anii 1985 în 10 zile și costă 100 de lei, clientul va vrea să facem o bicicletă cu ghidon turcoaz cu zurgălăi, pedale îmbrăcate în cauciuc verde fosforescent și eventual cu un mic ataș în 10 zile cu 100 de lei, spunând că el prin ghidon frumos și fistichiu înțelege cu zurgălăi, dar noi nu l-am întrebat, dar el la asta s-a gândit, deci e clar un defect de construcție.

Cum noi lucrăm iterativ, după fiecare iterație clientul vede ce au produs mânuțele noastre dibace și spune dacă e bine pentru el sau nu. Așa ne adaptăm unul altuia pe parcurs și ne asigurăm că suntem pe calea cea bună, putând în același timp să integrăm cât mai repede schimbări. 

Și abia acum începe povestea mea. Facem iterația, punem zurgălăi, totul frumos și clientul zice că 60% din muncă nu e corectă și conține defecte. Măi să fie. Șoc și groază! Verific cu echipa, avem probe clare la dosar că așa ne-a zis să facem, iar acum vine și ne spune că anumite modificări trebuiau făcute în mai multe locuri și că nu e bine.

Bun, ce face acum un Project Manager care nu cunoaște încă sursa acestor amețeli de motive? Presupunând că clientul nu e Tai Lung și nu are o agendă secretă, răuvoitoare și cu clinchet de bani în surdină, atunci poate încerca una din metodele de mai jos.

Varianta 1: Pornește atacul! Încarcă tunurile! Se pune pe scris mailuri care să dovedească contrariul și își desfășoară forțele ostile în teritoriu. Clientul, că doar e tot om, nu o să cedeze nicio palmă de pământ. Își cheamă generalii în ajutor și pornește contra-ofensiva.  Banzaaiiiiii! Victime în ambele părți și posibil niște ore salvate. Project Managerul nostru stă în amurg, la bustul gol, cu un picior sângerând, dar cu steagul victoriei în dinți. Ghici cine o să îl aștepte la colț la bătălia următoare?

Varianta 2: Cugetă și gândește pe termen lung. Deschide frumos un Skype și pornește o conversație ușoară în care spune: Nu prea înțeleg ce s-a întâmplat pentru că mie mi se părea că ne-am înțeles foarte bine ce să construim. Îmi poți spune te rog unde crezi că avem o problemă de comunicare pentru că îmi pare rău să irosim atâta muncă când am putea face corect de la început. Aș vrea să înțeleg unde greșim în conversațiile noastre și nu mă interesează pe moment ce e defect și ce nu. Conversația se unge, înțelege fiecare unde nu a funcționat comunicarea și agrează niște schimbări pe iterația următoare ca să nu mai construiască ceva greșit. Altfel spus încearcă să îl aducă cât mai mult spre colaborare și nu spre motivare și explicare. Colaborare care momentan costă, dar pe termen lung ajută proiectul. Project Managerul nostru stă în amurg, cu costumul pe el, cu steagul victoriei îndesat bine în buzunar, cu o mână pe umărul clientului și cu o bere în mâna cealaltă. Următoare iterație? Știe deja ce are de făcut și cine o să îl aștepte după colț.

V-am zis asta pentru că mă distrează cursurile de project management unde învățăm să facem bine rapoarte, dar nu învățăm că dacă clientul nu ajunge să te simtă din echipa lui și să aibă încredere în tine atunci o să ai viață tare grea în care o să te cerți pe minute perfect ordonate în rapoarte perfect colorate.

Disclaimer: Orice asemănare între mine și Po este pur întâmplătoare.

po-vs-tai-lung-tai-lung-32877290-600-450

 

 

4 thoughts on “O simplă zi sângeroasă din viața unui Project Manager

  1. Of ce dragut si ce bine e descris totul… singura problema cu varianta 2 e cand vine apoi un manager al PMului nostru nazdravan, si care incepe sa taie cu palosul incoace si incolo deoarece nu e proiectul (destul de) profitabil… ce mai conteaza pentru unii ca e clientul multumit, ca e echipa implinita si e PMul victorios…

    Like

    1. De aia am zis ca are variantele astea daca nu stie inca care e cauza disensiunii si ca momentan nu o sa conteze diferenta. Adica prima data lucreaza la relatie si sa rezolve problemele de comunicare si dupa aia faca si proiectul profitabil, dar corect pentru toti. Evident ca e mai complex de atât 😀

      Liked by 1 person

Comments are closed.