Colegul A-tot-și-toate-știutor

Există o specie de colegi care la prima fază te enervează de mori după care te detașezi frumos și începi să te distrezi de numa, dacă mai ai mintea clară după atâta enervare. E vorba de colegul care pare a fi A-tot-și-toate-știutor. El e cel care le știe pe toate, le-a făcut pe toate și te poate edifica în toate. Îi mega fain și un adevărat izvor de cunoștințe, numai că devine foarte neplăcut fără să își dea seama. Mi-a luat un pic să îmi dau seama că de fapt e vorba de două patologii diferite care duc aparent la manifestarea acestei boli.

Prima e patologia numită Vorbesc-mult-și-vreau-să-mă-lasați-să-vorbesc-mult. Pe lung: e atât de încântat că știe multe despre toate că și vrea să spună la toți ce știe. Tu începi senin să povestești despre cum ai descoperit ceaiul de merișoare făcut la clar de lună și nici nu ești pe la mijloc că pac sare și el în schemă. Stai să vezi, că el a descoperit asta acum ceva timp și acum își culege singur merișoarele și le prăjește înainte și face ceaiul numai în prima zi de lună plină și după aia cântă la ukulele. Ok..ți-a luat fața. Așa că încerci să bagi scurt ceva despre orbita lui Jupiter și noua descoperire al lui Juno. Țțțț. El știa asta deja și crede că și în cazul lui Neptun o să se descopere ceva similar. Să știi că bietul e total inocent. Serios! Habar nu are că o să îl omori cu mâinile goale data viitoare când o să încerci să te dai rotund la fetele de la birou și el îți ia fața. Trebuie să crezi sincer în inocența lui și să îi vezi frumusețea sauuuu să îl elimini rapid!

A doua patologie e numită Locul-unu-e-al-meu. Pe lung: el chiar vrea să fie primul, trebuie să fie primul, trebuie să fie cel mai bun, o să fie cel mai bun. Tu începi iarași senin să povestești cum ai evitat în ultimul moment un mega accident de mașină în sensul giratoriu, unde cu toții știm că orice regulă de circulație se dizolvă în favoarea celui de pe banda din mijloc orice ar face el. La final, căci te lasă să termini, o să spună: „Foarte interesantă poveste, dacă ai fi făcut până acum, ca și mine, mii de kilometri prin capitalele Europei, conducând singur zi și noapte, ai fi fost pregătit pentru astfel de situații care după un timp încep să ți se pară doar simple eveniment rutiere de care nu mai povestești.” Altfel spus: ”locul doi fraiere, deși nu ți-am spus chiar în față că ești pe locul doi.” Dacă cumva reușești să spui ceva la care nu e expert urmează să spună că pe el nu l-au pasionat niciodată astfel de subiecte deoarece pentru el a fost mult mai important să își croiască un drum în viață cu mâinile goale și fără niciun ajutor. Altfel spus: locul doi fraiere! Să știi că și acest biet om e total inocent până îi deranjezi planurile. Atunci te va pune simplu și repede la colț printr-un atac frontal. Nu cred că o să îl poți elimina. Mai bine te apuci de fluierat și șezi blând.

Mai există o specie foarte enervantă la birou, de care vă zic altă dată: cel ce își dă cu părerea despre orice și mai și scrie despre ele de parcă ar fi simpatic. 😉

Disclaimer: Orice asemănare cu persoane în viață sau în proximitate e pur întâmplătoare. Acesta este un pamflet, niciun coleg nu va fi strâns de gât.

PS: Nu știu exact dacă e corect cum am făcut eu asocierea între boală și patologie, dacă e pe aici vreun coleg care se pricepe la medicină, poate mă edifica și pe mine.Te rog!

3 thoughts on “Colegul A-tot-și-toate-știutor

  1. Pingback: mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 31)

Comments are closed.