K.I.S.S.

Am făcut zilele astea cel mai grețos lucru din lume pentru mine: un raport de ore. Dă-i și verifică Jira. Dă-i si verifică orele interne. Vezi ce ore merg pe defecte.  Vezi ce ore merg pe schimb de funcționalități existente. Vezi ce ore merg pe funcționalitate noua… etc.

Zgâindu-mă eu acolo la ore și încercând să înțeleg cele trei proiecte pe care ele sunt înregistrate, m-am tot mirat de ce având un tool așa de deștept ca Jira mie îmi ia incredibil de mult timp să scot informația bună. Vorbesc în stânga și în dreapta și după câteva discuții revelatoare am înțeles tot.

Buba? Da, buba! Dacă unui om cu inteligență medie, uitându-se la un raport îi trebuie cel puțin o frază de explicații atunci nu-i bine. Dacă unui om cu inteligență medie îi ia mai mult de 15 minute să genereze un raport dintr-un tool, făcut și pentru așa ceva, atunci nu-i bine.

Asta în meseria mea se cheamă, de cele mai multe ori, over-engineering. Adică: să faci lucrurile simple mult prea complicat, iar când dai de situații noi, în loc să vezi dacă le poți trata la fel cu cele pe care le-ai rezolvat deja simplu, să le cauți soluții noi și să le pui peste ce ai deja. Simplificarea nu funcționează tot timpul, știu, dar în cele mai multe cazuri tindem să complicăm singuri situațile și fără să vrem să le facem să pară complexe sau complicate. Sper că nu sunt numai eu aia care nu face zilnic algoritmi de salvat planeta și nu proiectează rachete spațiale.

Să găsești soluția simplă nu înseamnă să nu vezi riscuri, să nu analizezi bine sau să treci cu vederea unele aspecte. Soluția simplă nu înseamnă fușereală, din contră, câteodata ia mai mult timp să o gândești decât o complicăciune.

Soluția simplă înseamnă că peste 10 ani când neuronii mei vor fi cu mult mai singuratici și eu vreau să folosesc aceeași metodă o să îmi fie simplu să o înțeleg și să o aplic.

Nu e nicio filozofie! Vă rog eu frumos. După ce găsiți o metodă de a rezolva o problemă stați două minute și povestiți-o cuiva cu mintea odihnită. Dacă pune peste 3 întrebări pentru explicații atunci mai gândiți-vă un pic.

KISS ( Keep it simple, stupid!). Da-ți un Google, că au scris unii lucruri mai deștepte decât mine despre asta. 😉

kiss

 

4 thoughts on “K.I.S.S.

 1. Ohhh da. Sa vezi ce frumos e cand ajungi sa scobesti de nebun in date si la final descoperi ca daca nu se trezea un destept sa limiteze drepturi la unele feature-uri ale tool-ului destept sub diverse pretexte stravezii (ex: nu-ti trebuie, nici atata nu stii ca nu-ti trebuie) pt a le ascunde probail pe cele reale (eu sau altcineva nu stim sa folosim si/sau administram) terminai in sfert de timp. Uneori un tool destept poate ajunge piatra de moara de indata ce iesi din cele 3 cazuri ideale daca e prost folosit.
  Mie mult mai gretoase mi se par situatiile in care stai si justifici a fost sau nu a fost change request cu ticaiti de toate partile.
  Subscriu intru totul la k.i.s.s

  Liked by 1 person

  1. Fix asta imi povestea o prietena dupa ce a citit ce am scris. Oare lucrati la aceeasi firma? 😀
   Alea cu a fost sau nu change reuquest le diger mai bine, ca macar am interaciune umana cu potential logic, dar si alea sunt urate de multe ori…

   Like

Comments are closed.