Îmbrățișări gratis pentru Team Leaderi

Am fost câțiva ani buni Team Leader, altfel spus un Scrum Master mai bengos, în diverse proiecte. Unele cu tehnologii pe care le cunoșteam, altele cu tehnologii cu care am lucrat foarte puțin și câteva cu tehnologii total necunoscute mie. M-am descurcat binișor pentru că tot timpul am reușit să găsesc ceva de care să mă ancorez în proiect, dacă nu era limbajul de programare, atunci era colaborarea pe cerințe sau testare sau o colaborare mai strânsă cu clientul pe schimbări de modalități de lucru. Chiar dacă reușeam ancorarea în proiect, în momentul în care venea echipa cu o estimare pe care trebuia să o discut și chiar să o susțin mai departe, dar eu nu eram implicată efectiv în scrierea codului, mă cam simțeam în curu gol. Evident, mă ajutam de un senior din proiect pentru argumentare, dar rămâneam cu un gust vag de nesiguranță. Același lucru se întâmpla când echipa era în impas și avea nevoie de un ”arbitru”. Softskill-urile nu mai erau suficiente pentru navigarea pe apele proiectului.

Pe atunci mi-a încolțit în cap ideea că un leader sau master din ăsta, dacă nu e implicat tehnic în proiect, poate fi miezul din gogoașa liderismului, că nu o să poată fi niciodată la fel de eficient ca un leader care scrie cod cot la cot cu echipa. Gândiți-vă numai la momentele alea magice în care stau trei-patru colegi cu ochii la monitorul altuia, care le explică ce chestie tare a scris și toți salivează la liniile alea de cod. Ce face liderul nostru dacă nu pricepe o iotă din ce scrie acolo? Haa? Zâmbește părintește și îl bate pe umăr apreciativ în timp ce înghite în sec gălușca alienării lui…

Știți ce cuvinte am auzit eu săptămânile astea la birou? Sass, Bootstrap, Docker, JSON, Jetty, GlassFish, CentOS și încă ceva cu AWS parcă, dar am uitat complet. Nope, nu sunt branduri de haine, nici de cosmetice, nici nume de asteroizi, nici nume de steroizi, ci nume de framework-uri, web servere, sisteme de operare, tool-uri de deployment și alte chestii îmbârligătoare de limbă din minunata lume a constructorilor de soft. Unele din ele îmi zic vag câte ceva, dar restul sunt doar o înșiruire interesantă de litere.

No, ziceți și voi. Când vine echipa la mine și îmi zice că au probleme cu Docker și că nu reușesc să facă ceva, eu ce aș putea face în afară de a zâmbi angelic, a clipi de 378 de ori și de a spune: ”știți, eu cred că eram super tare în Oracle, dar acuma oare unde o fi seniorul nostru să ne ajute?”. Între timp m-am pus cu burta pe Google, măcar să mă prind dacă chiar e vorba de ceva tehnic sau mă înjură cu abrevieri. Însă ideea care îmi încolțise în cap acum mult timp, are deja rădăcini.

E al naibii de greu să fi pus în capul unei echipe și tu să nu fi implicat tehnic în proiect. Mai ales când echipa are leaderii ei informali și mai ales când toți vrem să fim senior developer când creștem mari, nu team leaderi.

Așa că dacă aveți leaderi din ăștia și vă place de ei, luni să le dați o îmbrățișare mare, căci tocmai ați aflat că e vai de curu lor. 😉

For_the_Birds_005