Viena de Crăciun, Cluj de Paști

Acum patru ani am sărbătorit Crăciunul la Viena ca o familie de burghezi. Nu că ne dădeau banii afară din casă, ci pentru că am găsit cazare ieftină și ne pregăteam de o Viena goală și însorită. Exact așa a și fost. Când noi intram în 24 Decembrie în oraș, banda opusă era plină de mașini bară la bară, iar banda noastră era goală. Toată lumea pleca din Viena.

Supermarketul de la parterul blocului, unde stăteam, s-a închis la ora 14:00 si ne-a anunțat zâmbitor că ne revedem în 27 Decembrie. În afară de un pic de aglomerație la târgul de Crăciun, care pe noi nu ne-a fascinat prea tare, orașul era aproape gol. Obiectivele turistice erau un pic mai populate, dar nimic deranjant.

În 26 Decembrie ne trezim în zori și trecem un pod peste Dunăre, pe drum spre metrou. Pe malurile Dunării plin de oameni care alergau. No măi! Începem să ne hlizim ca niște românași dejtepți cu ”Ui mă și la ăștia că nu au de lucru în dimineața de Crăciun. Ăștia sigur nu s-au îmbuibat cu prăjituri și cu beutură toată noaptea. Ăștia sigur nu au fost la colindat până dimineața. Ce țară de căcat. Da, ce le trebuie alergat pe frigul ăsta…”

Trec numai 4 ani și de data asta sunt Paștile. Luni pe la prânz când plecăm spre casă, ce să vezi pe drumul dintre Alba și Cluj? Bicicliști, mulți bicicliști. Vâj vâj, la pedale, uzi până la piele și cu muște între dinți. Ieșim după-masă să frecăm un tobogan în parc. Și ce să vezi? Alergători, mulți alergători. Măi să fie. Da ăștia nu au fost la udat? Nu au mâncat și ei un drob, vreo 10 ouă și 20 de prăjituri de sărbători?

Ceva se întâmplă cu țara asta. Oamenii se gândesc la sport și sănătate. Vaiii, o să devină groaznic de plictisitor cu atâta sănătate. Nu se mai fumează nici în baruri. În curând o să îți fie rușine și să mănânci un pufulete bio și organic în parc. Când o să fie și mall-urile goale de sărbători suntem pierduți total! Poate cu genele noastre bune de daci liberi, care o să se lupte mai aprig decât cu romanii împotriva unui stil de viață prea sănătos mai avem o șansă să nu ajungem ca Austria. Ar fi groaznic!

 

 

2 thoughts on “Viena de Crăciun, Cluj de Paști

Comments are closed.