Coafeza și Developerul

Ieri m-am tuns, cu mici emoții, căci data trecută, din neatenție sau pură întâmplare, drăguța mea coafeză mi-a făcut o mică gaură în partea dreaptă. Singura eroare dintr-o relație de câțiva ani deja, dar extrem de vizibilă și enervantă până mi-a crescut părul. Probabil că numai eu o vedeam, din cauză că știam că e acolo, dar asta e altceva. A durat 6 luni până am reușit cătinel, cătinel să finisăm greșeala, așa că ieri când m-am tuns din nou scurt am stat cu un pic de emoții dacă mă trezesc cu o freză normală sau una de stilist. A trecut totul cu bine, client fericit, coafeză fericită.

Când stăteam eu așa crispată pe scaun m-am gândit cât de mult seamănă tunsul cu crearea de software. Ai un client, nemulțumit de freza lui actuală, care îți arată o poză sau îți povestește ce vrea și tu, în 30 de minute trebuie să îl ții fericit pe scaun și să îi faci freza nouă. Clientul e tot timpul cu tine, ba mai așteaptă și conversație ușoară, își mișcă capul, mai răspunde la un telefon sau se uită urât în mijlocul producției. Dacă nu îi place rezultatul, probabil o să strângă din dinți, zâmbește sec și nu te mai caută vreodată, ba mai și povestește despre tine cu toți cunoscuții și următoarele lui coafeze.

Dacă te uiți așa, să faci software pare chiar mai simplu decât să fii coafeză, măcar poți lucra liniștit o iterație și ai și tu niște testeri care te ajută să livrezi ce vrea clientul…fără găuri. Mda, trebuie să știi un trilion de alte chestii și să lucrezi pe scaun toată ziua, dar biata coafeză lucrează în picioare toată ziua cu capete diforme, păr uscat și mătreață. 🙂

Deci, femeia asta trebuie să facă treaba bine cap-coadă. Nu se poate baza pe testing sau pe workaround sau pe quick fix sau alte șmecherii din astea. Evident, valabil numai dacă e sensei și vrea clientelă.

Oare, cum ar fi un proiect în care echipa de development să-și testeze munca unul altuia, un code-review super dur ce acoperă și partea funcțională și testerul să fie numai o instanță ultimă înainte de finalul iterației, un fel de gateway? Toți devii m-ar înjura. Clar! Dar toți ar fi foarte atenți cu testarea propriului cod și ar ajunge să cunoască toată aplicația pentru că au testat-o la un moment dat. Nu mă înțelegeți greșit, nu zic că nu avem nevoie de testing și de oameni specializați pe asta. Sunt sigură că s-a încercat ideea asta pe undeva cândva, cu dureri maxime de stomac, poate chiar la începuturile IT-ului și de aia a apărut testingul :D.

Dar nu ați fi curioși dacă chestia asta ar avea un impact uimitor asupra echipei de development? No, are careva cașul și cheful de o nebunie?

crazy-hairstyles-for-men

 

2 thoughts on “Coafeza și Developerul

 1. Cum ar arata? Ar arata ca si Google, Facebook, Prezi unde compenseaza partea calitativa cu alte aspecte vizuale si inovative. Dpdv a testingului, platformele mentionate nu reprezinta un reper de calitate, insa isi asuma un risc in cunostinta de cauza. iar partea umana si creativa a testingului o lasa in seama utilizatorului deja dependenti de folosirea serviciilor lor. Sunt mai multe laturi ale testingului, proiectul tau ar adresa doar partea de modelare si eventual integrare.

  Like

  1. Hei Buddy! Nu contest cu nimic partea creativa si necesara a testerului, ziceam numai ca daca in partea de development am acorda mult mai multa atentie acoperirii testarii prin peer testing sau automation atunci testerul poate ar putea sa isi foloseasca mult mai mult partea creativa si valoarea adaugata ar fi mult mai mare.

   La google si facebook nu se testeara? serios? imi dai ceva de citit?

   Like

Comments are closed.