Ojă roșie și muci în ceai

Ojă roșie și muci în ceai descriu cel mai bine ultima săptămână în familia noastră. Așa ne-a fost Crăciunul. De duminica trecută cel mare a răcit destul de rău așa că pregătirile noastre de Crăciun s-au limitat la multe ceaiuri pline de muci și la cele trei încercări ale mele de a-mi face unghiile, iar oja roșie să reziste mai mult de o zi sau măcar să apuce să se usuce uniform. Pe lângă asta am mai făcut pe la 5 dimineața, între aerosoli, medicamente și liniștit copii, o ciorbă și o friptură. Am avut o senzație stranie de Crăciun ratat. Nu îmi spuneți de Crăciunul din suflete și alea alea, că știu povestea. Am citit până și pe blogul lui Chirilă cum trebuie să stea treaba.

Numai că în realitate treaba stă altfel. Crăciunul e o experiență fericită, multi-senzorială care se construiește an de an în copilărie și adolescența. La noi acasă era minunat Crăciunul: copiii făceau bradul, mamele făceau munți de mâncare, tații erau cu liste prin oraș la cumpărături de ultim moment, frământam cu rândul la cozonacul pe care îl făcea bunica, mergeam la colindat vecini și colegi, ne strângeam toți să deschidem cadouri și să cântăm pe lângă brad, mergeam la biserică și nu eram niciodată mai puțin de 9 în casă… Îmi amintesc încă cel mai grozav cadoul pe care l-am primit vreodată: o bluză de trening roșie cu galben. Îmi amintesc și anul în care am cântat în corul de Crăciun al bisericii deși sunt complet afonă.

Cu portretul ăsta în minte, ca adult încerc să reconstruiesc o experiență similară, pentru mine și pruncii ăștia mucoși. Am schimbat multe din ce făceam acasă și ne-am creat propriile tradiții, dar sunt unele lucruri care simt că îmi lipsesc: mirosul de cozonac proaspăt, mersul la colindat cu colegii până spre dimineață, masa prea-îmbelșugată din ziua de Crăciun și senzația de familie care muncește cot la cot pentru a crea Crăciunul.  Așa că după mulți ani cred că o înțeleg pe mama pe care o prindea tot timpul ajunul gătind încă pentru clan și care era ultima să apuce să se spele și să se aranjeze. Cred că așa crea ea fericire. O masă îmbelșugată era limbajul dragostei pentru ea. Era fericire ieșită din mâinile ei. În metamorfoza mea spre adult și părinte încerc să găsesc limbajul meu propriu, să creez fericirea mea cu mâinile mele. Dacă e să fie cu miros de cozonac și muncă până pic, așa o să fie. Peste vreo 20 de ani pot să se plângă băieții liniștiți, căci știu să le explic cum stă treaba cu mamele nebune.

Și ca să încheiem anul în ton mai bun, am niște întrebări care mi-au rămas pentru anul viitor:

 • Ce naiba de ojă roșie să îmi iau ca să reziste măcar 3 zile, să nu pice la spălat vase și să se usuce în 3 secunde?
 • Oamenii care au băile super ordonate și nu au la vedere nici măcar o periuță de dinți, totul fiind pitit în dulap sunt oare închiși și secretoși sau mult prea ordonați?
 • Ce poți face cu cărțile pe care le-ai cumpărat, dar nu îți plac? Există vreun site de schimb liber de carți care nu îți plac?
 • Ce se întâmplă cu sacii noștrii de gunoi? Oare îi deschide cineva și zice: Oai, ce grețoși sunt ăștia?
 • Dacă ai un maldăr de haine în dormitor, care tot crește căci nu apuci să le pui la loc, îl poți împodobi ca brad de Crăciun? Poți fi dezordonat acasă și ordonat la serviciu?
 • De ce nu ninge serios numai de Crăciun și după aia să vină primăvara?
 • De ce nu putem mânca cât vrem, fără efecte adverse, numai o dată pe an?
 • De ce nu poți să te cerți tare cu vecinii, fără să îți fie frică că o să îți dea foc la casă după aia?

Se pare că am ce scrie și anul viitor, așa ca m-am decis să nu mă las, chiar dacă vă plictisiți și nu mai citiți nimic. Nu mă las până nu mă închide WordPress-ul că ocup spațiu degeaba!

Vă pupez cu drag. Să aveți zile cum vrea sufletul vostru!

 

 

 

 

5 thoughts on “Ojă roșie și muci în ceai

 1. De unde ai gasit-o pe tanti care iti pune gel in 20 min? Mie mi-a zis o tantae ca dureaza ore bune si am plecat mancand pamantul. Cu copil mic o ora e lux. Aici trebuie sa intre si drumul.

  Like

 2. Nu există astfel de ojă. După ani întregi de căutări am găsit… oja semipermanentă sau gel. Rezistă garantat 3 săptămâni. Sunt scurte, iar de Sărbători primesc și puțin sclipici. 😁

  Like

  1. exact ce ziceam si eu: Măcar am făcut ceva bun anul ăsta și am bifat răspunsul la prima întrebare. Se cheamă Ioana și în 20 de minunte ea îți pune 7 straturi magice de ojă semipermanentă care țin lejer vreo trei săptămâni.
   Urmează să rezolv misterul numărul doi de pe listă.
   Îngraș porcul în ajun.. ce naiba să fac? 😀

   Liked by 1 person

Comments are closed.