Casnicia prin ochi de miop

M-am gandit mult daca si cum sa scriu postul asta si totusi am zis ca il scriu. O sa iasa probabil un pic schiop, dar mi-as spune totusi cugetul.

E sezonul nuntilor si orasul e plin de noi familii si majoritatea habar nu au ce au facut. O rochie minunata, o nunta splendida, un certificat si gata ciorba. Peste cateva luni se dezmeticesc si peste cativa ani se gandesc la despartire caci celalalt nu mai e cum era la inceput. Evident simplific mult, dar cam asta e ideea.

Eu cred in casatorie. Nu cred in relatii care dureaza toata viata fara o forma de angajament luata oficial. Ma refer aici la orice forma oficiala: fie ca mergi de manuta la parinti, fie ca mergi de manuta la un cuplu care pare ca functioneaza, fie la viitorii nasi, fie la preot, unde vrei tu. Numai sa spui public ca vrei sa iti iei un angajament si stai sa povestesti despre ce inseamna o viata impreuna si ce inseamna o casatorie.

Cati dintre noi am stat inainte de a ne decide ca ne casatorim sa povestim cu cineva mai experimentat despre ce e casnicia de fapt si care ar trebui sa fie regulile de la care sa nu ne abatem? Asta e pentru mine un angajament real, nu o semnatura pe o hartie si dupa aia ne holbam unul la altul cand dam de greu. Si la greu nu ma refer la stupizenii de genul sa isi adune sosetele de pe jos sau sa faca numai mancare cu carne, ci la chestii mai dure  si mai serioase: parintii nu il/o plac si incep sa te bazaie la ureche, nu va puneti de acord cum sa cresteti copiii, barfa cu prietenii despre cat de nasol e el/ea si umilirea in public, crize de gelozie, urlete in fata copiilor, investirea banilor, pierderea aparenta a libertatii si schimbarea prioritatilor, alegerea prietenilor comuni…etc..

Daca nu ai nici un angajament fata de partenerul tau ca o sa faci tot posibilul sa functioneze casuta voastra atunci mai bine nu te bagi sau mai bine iesi…caci in momentul in care ziua arata ca un lung sir de compromisuri si taceri atunci chiar nu mai are rost. Si asta e la plural, nu ca unul se da peste cap si celalalt fumeaza pipa pe balcon din rasarit in apus.

Eu zic ca e al naibii de greu! Gandeste-te doar sa te certi cu scopul de a rezolva o problema si nu numai de a te descarca si a castiga batalia. Pfiu, ce ton nervos si serios am produs! Vreau sa cred ca nu e o filosofie ce zic eu aici, ca e nevoie de 2 adulti cu capul pe umeri, cu un set de valori comune, cu armele lasate la usa, multa rabdare si umor si sontac sontac treaba ar trebui sa functioneze.

Evident stiu ce ganditi si imi dau singura o palma din start, caci vorbesc dupa numai 6 ani de casnicie. Nu prea am dreptul sa emit sfaturi cand pragurile pe care a trebuit sa le trecem nu au fost prea multe sau prea sus puse; numai ca nu pot sa tac si pace cand pentru 4 zile de bacalaureat ne pregatim luni intregi iar pentru restul vietii in doi nu ne pregatim mai deloc. 🙂

Gata, am varsat tot ce am avut de spus. Pentru lucruri mult mai practice si mai inteligente: The Gottman Institute

5 thoughts on “Casnicia prin ochi de miop

  1. Eu am aflat la un moment dat ca toate ranile din copilarie si frageda tinerete sa “reactiveaza” prima data in cuplu si apoi in relatia parinte copil. Daca ar intelege acest aspect, multe casnicii ar fi salvate…Iar cu discutia prealabila ai mare dreptate, insa majoritatea fac invers, le spune familia ca nu se potrivesc si ei o tin pe a lor, iar din vazute, in foarte multe cazuri chiar nu se potrivesc 😦

    Liked by 1 person

    1. Bine zici tu Andreea cu reactivarea. Cred ca mai rasar si modelele din familie, cum s-a pozititonat mama sau tata in familia mea, asa o sa ma pozitionez si eu in familia mea. E o spirala pe care o poti rupe numai constient si cu munca multa 🙂

      Like

Comments are closed.