Bunul simt te tampeste

Ca minunata mamica cu mult timp liber de facut plimbari prin oras am privilegiul de intalni toata fauna umana in splendoarea ei. Nu stiu daca va dati seama ce mediu omogen din punct de vedere al bunei cresteri e IT-ul. Rar mi-a fost dat sa intalnesc in firmele in care am lucrat specimene umane pe care le intalnesc in numai o saptamana de mers in parc sau la cumparaturi.

Nu e ceva neapart nou, va mai povesteam unora dintre voi de mediul privilegiat in care ne invartim si de cat de multe suntem feriti in castelasul nostru. Ce e intrigant pentru mine e imposibilitatea mea de a reactiona punctual atacului. Dupa interactiune pot sa produc cele mai bune replici, dar cand se intampla evenimentul raman blocata cu stupoare de ce e in fata mea. Nu stiu daca mintea mea nu functioneza destul de rapid pentru a da replica sau efectiv e incapabila sa reactioneze din cauza ca a fost dresata toata viata sa se poarte frumos si sa ocoleasca conflictele si tensiunile. Nici sa vreau nu pot sa le spun vreo cateva pe loc, desi ar merita din plin! Si tot ca mine, nici sa vreau nu ma pot purta mai rece sau mai urat dupa ce s-a intamplat evenimentul. E ca un fel de tampire pozitiva, e un bun simt inutil in aceste situatii care tot pe tine te loveste pe termen lung, caci le da dreptul la tot felul de specimene sa continue netaxate haladuirea prin lume.

Va dau cateva exemple din ultimele zile si spuneti si voi daca nu ati vrea sa deveniti Larry David si sa va curbati un pic entuziasmul.

1. Curierul: Suna scarbit, fara buna ziua sau ma cheama Gigel, ci spune: “Am un colet, nu e trecut numarul apartamentului”. Dupa care tacere. Eu ii spun numarul apartamentului, dupa care iarasi tacere. Il intreb: “Veniti acum?” Si o voce scarbita imi zice: “Acuma” dupa care inchide telefonul. Apare la usa si imi intinde coletul uitandu-se in alta parte si zice “Coletul” si pleaca.

 Si eu raman tampa si incapabila total sa il intreb cum il cheama si sa il reclam la firma la care lucreaza. Este a treia oara cand imi aduce un colet si comportamentul e acelasi.

2. Vecinul prea-inteligent care tocmai lucreaza la doctorat si sta acasa cu copilul intre timp: “Tu unde ai copilul la gradinita? La particulara? Eu il dau la stat, nu ma apuc sa arunc asa banii pe garduri pe degeaba.”

Si eu raman tampa si incapabila total sa ii raspund ca am ales acea gradinita pentru ca e cea mai potrivita copilului meu si pentru ca educatia lui e printe cele mai importante lucruri pe care eu i le pot oferi.

3. Babuta atotstiutoare care ma opreste pe strada: “Nu e bine sa va tineti copilul asa in marsupiu. Se sufoca si are picioarele prea departate. Puneti-l in carucior. Nu e bine deloc.”

Si eu raman tampa si incapabila total sa o intreb daca e medic pediatru sau daca a publicat vreun studiu pe tema asta.

4. Mamicuta vigilenta: “Horia nu e in vacanta? Il duci la gradinita si acum? Eu nu imi institutionalizez asa copiii. Ii las in vacanta toata vara sa isi traiasca copilaria.”

Si eu raman tampa si incapabila total sa o intreb de ce joaca la gradinita cu prietenii lui e mai rea decat statul toata ziua in parcul de 2 pe 2 din spatele blocului.

5. Vanzatoarea diva: “Nu are rost sa probati. Nu cred ca va e bun nimic. Nu tinem haine asa mari.”

Si eu raman tampa si incapabila total sa ii spun ca poate sa ma intrebe frumos ce marime port si sa imi zica ca nu au marimea respectiva si nu e nevoie sa isi dea peste cap ochii de parca a intrat o balena intr-un magazin pentru libelule.

Lista poate continua la nesfarsit, dar ma opresc la aceste interactiuni si imi pun castile si ochelarii si zambind tamp trec prin lume ca Voda prin loboda.

Daca intr-o zi apare la stiri ca o nebuna s-a luat la harta cu o babuta sau un tatic sau un curier sa stiti ca eu sunt. Mna, nu cred nici eu..dar mai sper inca sa gasesc si eu nesimtitorul din mine. Nu nesimtitul, ati citit bine!